top of page
  • Forfatterens bildeVoxLAB

Konsert og masterclass med Torgrim Sollid og Meson

VoxLAB ønsker hjertelig velkommen til en unik musikkopplevelse med Torgrim Sollid og Meson!

Meson består av Elin Rosseland (vokal), Torgrim Sollid (trompet og stemme), Ingeborg Gravem Sollid (vokal) og Andreas Wildhagen (slagverk). De ga ut sitt selvtitulerte debutalbum Meson (live i studio (2022), utgitt digitalt på Elin Rosselands plateselskap Roselyd, og spilte under årets Molde Jazzfestival, til strålende kritikker.
Meson er et sterkt vekselvirkende boson, noe som betyr at det er et hadron med heltallig spinn. Mesoner er i standardmodellen definert som ikke-elementære partikler, bestående av et likt antall kvarker, og antikvarker. Man antar at mesoner består av et kvark-antikvark par, i tillegg til mange virtuelle kvark-antikvark par, og virtuelle gluoner. Kvarkene kan eksistere i forskjellige tilstander. Et π0 meson er f.eks hverken opp, anti-opp, eller ned, anti-ned, men en mellomting som gjør den til sin egen antipartikkel. Denne definisjonen gjelder også lydfilene i bandet Mesons innspilling. Alle mesoner er ustabile. Dette kommer av sammensetningen av kvarker, som er kvark-antikvark. Disse kvarkene vil annihilere og danne energi og nye partikler.


MESON forsker i horisontal improvisasjon, der alle ingredienser kan danne en historie. Grunntanken er det kollektive uttrykket, den intenstfelles lytting. De tar utgangspunkt i musikalske strukturer fra jazzens ytterkanter, samt nøye utvalgte tekstbrokker fra spesielle forfattere innen surrealistiske og absurdistiske sjangre.


Om konsert og masterclass:


Arrangementet begynner med en 30 minutters konsertopptreden av Meson, etterfulgt av en samtale om Mesons arbeidsmetoder og tilnærming til improvisasjon.


Masterclass i etterkant av konserten er for både aktive deltakere og publikum - det vil si at du kan melde deg på for å delta aktivt, eller bare være publikummer.


Deretter gir vi påmeldte deltakere en sjelden mulighet til å interagere med Meson i en masterclass, basert på grunnøvelser hentet fra Sidsel Endresen og Torgrim Sollids fag "Genrefri Improvisasjon," som fra 1994 var et av fagene ved Norges Musikkhøgskole. Først som et valgemne, og fra 2002 et obligatorisk emne for alle musikkhøgskolestudentene.


Mesons masterclass begynner uten instrumenter, for deretter gradvis inkludere delvis instrumentasjon. Aktiv deltakelse er åpen for performative utøvere: vokalister, instrumentalister, dansere, skuespillere etc.


Billetter til konsert og publikumsdeltakelse masterclass: 150/100 (VoxLAB medlem):


Billetter til konsert og deltakelse på masterclass: 350/259 kr

Påmeldingsskjema deltakelse masterclass: https://forms.gle/ZfSDBf9GDsFSBYhWA


VoxLAB-pris ved innmelding i VoxLAB:


Det vil være mulighet til å kjøpe seg noe å drikke.

Dørene åpner 1230.


Arrangementet er støttet av Fond for Utøvende Kunstnere


Omtaler:


*"Dette er blitt en nydelig innspilling fra flere musikere vi ikke har hørt så mye fra de senere årene – i alle fall gjelder det for Sollid og Rosseland. Gravem Sollid har vært å høre med band fra Norges musikkhøgskole, mens Wildhagen stadig er på vegen med Paal Nissen Love Large Unit, og andre prosjekter innenfor den frie jazzen. Og å høre Sollid og Rosseland igjen i en slik sammenheng gjør godt. For dette er blitt et strålende samarbeid, som bør få den 80 år unge kapellmesteren ut på vegen igjen! Og å høre denne frijazzen på konsert tror jeg vil være en stor, musikalsk opplevelse. En storslagen utgivelse!" - Jan Granlie, desember 2022


Om utøverne:Torgrim Sollid (1942) startet sin musikalske karriere som trommeslager i Jan Garbarek's første kvartett i 1962, og som trompetist fra 1972. Hans første innspilling “Østerdalsmusikk” var starten for den store interessen for folkemusikk blant norske jazzmusikere. Han startet bandet SØYR i 1976, og som i løpet av sin 30 årige aktive periode hadde en eksperimentell profil, med tett integrering mot teater, ballett, film, revy og alle mulige multimediainfluenser. I alt 67 musikere var innom i løpet av disse årene, blant andre trompeterne Kenny Wheeler og Allan Botschinsky. Torgrim samarbeidet også med den legendariske coolsaksofonisten Warne Marsh 1980-87, med turne


er i Norge og konserter i Norge og i New York. Dette samarbeidet resulterte bl.a. i to plateinnspillinger.


Torgrim Sollid har vært ansatt ved NMH i en årrekke, som første lærer innen jazz/pop/rock, og arbeidet ved denne skolen til 2012. Han har også vært leder av Sommerkursene siden 1979 (senere sammen med Knut Værnes) og hans innflytelse har hatt stor betydning for utallige musikere.


Han ble tildelt Norsk Jazzforums æres-Buddy i 2020, en ekstraordinær tildeling av norsk jazz’ høyeste utmerkelse, Buddy-prisen.

Vårt tivoli reiser aldri rundt/SØYR: https://www.youtube.com/watch?v=KThjB0HJRe0Elin Rosseland (1959) er vokalist, bandleder og komponist kjent fra prosjekter som Fair Play, Søyr og Rosseland/Wallumrød/Eick trio.

Hun startet vokalensemblet Oslo 14 i 2014, og har de siste årene blant annet gitt ut “Gold” med bassisten Johannes Eick, skrevet bestillingsverk og holdt konserter med sin egen kvartett, i tillegg til innspilling med Meson. Hun ble tildelt Radka Toneffs minnepris i 2009 og Norsk Jazzforums Buddypris i 2023.

Andreas Wildhagen(1988) er trommeslager og komponist, og har

etablert seg på den norske musikkscenen siden 2008, spesielt i miljøet for jazz - og improvisasjonsmusikk. Andreas har turnért med et stort antall band og prosjekter i inn- og utland, og medvirket på innspillinger med blant annet Mopti, Paal Nilssen-Loves Large Unit, Sanskriti Shrestha Avatar og Jonas Cambien.Ingeborg Gravem Sollid(2001) er vokalist nyutdannet fra jazzlinja på NTNU, hvor hun har spesialisert seg særlig innen instrumentalvokal, og har gjort seg sterkt bemerket med dette blant annet med Det Nye Norske Storband og Shannon Mowday, i tillegg til Meson og egne prosjekter.
16 visninger0 kommentarer

Kommentare


bottom of page